Страни за помош

Контакт

Ако вашето прашање не е одговорено, или сакате да не известите нешто за веб-страницата, контактирајте не.

Поднесување барање #

Не сум сигурен на кои имател да го испратам моето барање, како можам да дознаам? #

Може да биде тешко да ги пронајдете органите на државната власт и да ги пронајдете информациите што ги сакате. Еве неколку совети:

 • Прелистајте или пребарајте во Слободен Пристап за слични барања на вашите.
 • Кога пронајдовте иматели што мислите дека може да ги има информациите, користете ја врската "почетна страница" од десната страна на нивната страница за да проверите што прават на нивната веб-страница.
 • Контактирајте имател преку телефон или е-маил адреса за да прашате дали тие ги поседуваат видот на информации што сте ги барале.
 • Не грижете се ако се обратите кон несоодветни иматели на информации. Ако грешите, треба да ве насочат каде да го испратите барањето.
 • Ако не можете да се снајдете, ве молиме контактирајте не за помош.
Ви недостасува имател на информации до кого сакате да поднесете барање! #

Ве молиме контактирајте не со називот на имателот, доколку можете да ја најдете нивната е-маил адреса за контакт за барања на слободен пристап до информации.

Ако сакате да помогнете, да додадете цела категорија од иматели на страницата, тогаш ние би сакале да ни помогнете со тоа.

Зошто се вклучени некои институции кои не се формално подложни на агенцијата за слободен пристап до информации?#

Слободен Пристап ви дозволува да правите барања за информации до низа организации/иматели:

 • Оние кои формално се предмет на Актот за слободен пристап до информации.
 • Оние кои формално подлежат на регулативата за животна средина (помалку добро дефинирана група).
 • Оние што доброволно се придржуваат кон законот за слободен пристап на информации.
 • Оние што не подлежат на Законот, но мислиме дека треба да бидат, врз основа на такви што имаат значителни јавни одговорности.

Во последниот случај, ние ја користиме страницата за да лобираме за проширување на опсегот на законот за слободен пристап до информации. Дури и ако организацијата не е законски обврзана да одговори на барање на агенцијата за слободен пристап до информации, тие сепак може да го сторат тоа доброволно.

Зошто е потребно барањето да биде конкретно?#

Ве молиме, наведете во вашето барање само она што е потребно за да може полесно да се идентификуваат информациите што ги барате. Ве молиме, не внесувајте ниедно од следниве:

 • аргументи за вашата причина
 • изјави што може да ги клеветат или навредат другите

Ако го сторите тоа, можеби ќе треба да го отстраниме вашето барање за да избегнеме проблеми со законот за клевета, што е непријатно и за вас и за нас. Кратките пораки им олеснуваат на имателите на информации да бидат јасни за информациите што ги барате, што значи дека ќе добиете одговор побрзо.

Вие сте добредојдени да се поврзете со вашата кампања на оваа страница со поднесување на белешка до вашето барање (можете да поднесете белешки по поднесувањето на барањето).

Дали поднесувањето на барање е бесплатно?#

Поднесувањето барање за слободен пристап на инфромации е скоро секогаш бесплатно.

Имателите на информации честопати вклучуваат непотребни пораки со потврда дека "може" да наплатат такса. Игнорирајте ги ваквите известувања. Тие можеби нема да наплатат такса. Ако го сторат тоа, тие можат да ви наплатат само ако претходно однапред сте се согласиле да платите.

Понекогаш имателите на информации ќе го одбијат вашето барање, велејќи дека трошоците за постапување со тоа надминуваат 600 денари (за централната власт) или 450 денари (за сите други јавни власти). Во овој момент можете да го насочите вашето барање.

Колку брзо ќе добијам одговор? #

Според законот, имателите на информации мора веднаш да одговорат на барањата.

Дури и ако не ви одговорат веднаш, ќе одговорат во рок од 20 работни дена (повеќе детали).

Слободен Пристап ќе ви испрати е-пошта ако не добиете навремено одговор. Потоа можете да испратите порака до имателот за да го напоменете дека го крши законот.

Што ако никогаш не добијам одговор?#

Постојат неколку работи што можете да ги направите ако никогаш не добиете одговор.

 • Понекогаш има проблем заради некои причини каде што имателот не го примил барањето. Во тој случај потребно е е да се телефонира имателот и учтиво да се провери дали го примиле барањето. Истото може да го направите преку е-пошта.
 • Доколку не го примиле барањето проблемот може да се должи на "филтрите за спам". Погледнете ја надлежноста на мерките во одговорот 'Можам да го видам барањето на Слободен Пристап, но не го добив по е-пошта!' во делот за службеници поточно во секцијата помош.
 • Ако се уште имате проблем, тогаш можете да се жалите до имателот за информации кој што е надлежен. Прочитајте ја нашата страница 'Не сте задоволни од одговорот што го добивте?'.
Што ако не сум задоволен од одговорот? #
Ако не ги добивте бараните информации или не сте ги добиле на време, тогаш прочитајте ја нашата страница 'Не сте задоволни од одговорот што го добивте?'.
Велат дека не можам да ги користам информациите што ги добив!#

Имателите честопати додаваат правен документ за "Ре-употреба на регулативите за информации во јавниот сектор 2005", што на прв поглед имплицира дека можеби нема да можете да направите ништо со информациите.

Секако, можете да напишете статии за информациите или да ги сумирате, или да цитирате делови од нив. Исто така, сметаме дека треба слободно да ги објавувате информациите во целост, исто како и ние, иако во теорија можеби нема да ви биде дозволено да го сторите тоа. Погледнете ја нашата политика за авторско право.

Можете ли да ми кажете повеќе во врска со процесот на поднесување на барања? #

Погледнете го пристапот до официјалните страници за информации на веб-страницата на имателот за информации.

Ако барате информации од имателот, процесот е многу сличен. Постојат разлики околу временските ограничувања за усогласеност.

Може ли да побарам информации за приватно лице? #

Не. Барањата направени со употреба на Слободен Пристап се јавни, направени во согласност со Законот за слобода на информации и не можат да ви помогнат да најдете информации за приватно лице.

Ако сакате да знаете со какви информации располага имателот за вас, треба да направите "Барање за пристап до субјект" приватно користејќи го законот за заштита на податоци. Во брошурата "Како да пристапите до вашите информации" (на веб-страницата на имателот за информации) има објаснување како да се направи ова.

Ако видите дека некој вклучил лични информации, можеби несакајќи, во едно барање, ве молиме контактирајте не веднаш за да можеме да ги отстраниме.

Би сакал да го чувам моето барање во тајност #

Слободен Пристап во моментов е креиран само за јавни барања. Сите одговори што ги добиваме автоматски се објавуваат на веб-страницата за некој да може да ги прочита.

Треба да контактирате директно со имателот доколку сакате да направите барање приватно. Ако сте заинтересирани да купите систем што ќе ви помогне да управувате со тајни барања за лична карта, тогаш контактирајте не.

Може ли да го сторам истото до повеќе иматели, на пр. сите совети? #
Ве замолуваме прво да испратите тест верзија на вашето барање до неколку иматели. Нивните одговори ќе ви помогнат да ja подобрите содржината на вашето барање, така што ќе ги добиете најдобрите информации кога ќе го испратите барањето до сите иматели. Во моментов нема автоматски систем за испраќање на барањето до другите иматели, мора да го копирате и залепите рачно.
Јас поднесов барање од страницата, како да го поставам во архивата?#
Слободен Пристап е архива на барања направени преку страната и не се обидува да биде архива на сите имателите. Не поддржуваме да испраќаме други барања. За една работа, не би можеле да потврдиме дека другите одговори всушност доаѓаат од имателите. Ако ова навистина ви е важно, секогаш можете да го направите истото барање повторно преку Слободен Пристап.
Како управувате со белешките за одредено барање? #

Белешките на Слободен Пристап служат да им помогнат на луѓето да ги добијат информациите што ги сакаат, или да им дадат показатели на местата каде можат да научат како да поднесат белешка. Го задржуваме правото да отстраниме нешто друго.

Политичките дискусии не се дозволени. Објавите линк до соодветно место за форум или кампања на друго место.

Следно, прочитајте за вашата приватност -->